arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube tiktok subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kundvagn


Varför är chili starkt och vad är kapsaicin

Why Are Chili Peppers Spicy and What's Capsaicin?

Har du någonsin undrat varför en enkel chilipeppar kan tända en eldig känsla i din mun? Nåväl, gör dig redo att dyka djupt in i vetenskapen bakom kryddiga peppar och lära dig allt om capsaicin, föreningen som är ansvarig för deras hetta.

Det är en vanlig missuppfattning att chilipepparnas frön är huvudkällan till kryddighet. Men sanningen kanske överraskar dig! Kryddan kommer faktiskt från ribborna på pepparna, inte fröna som många tror. Men vad är det som gör chilis kryddiga? Låt oss ta reda på det!

Vad är kapsaicin?

kapsaicin är en naturlig förening som finns i chilipeppar och är den främsta boven bakom deras eldiga natur. Den är koncentrerad i placentavävnaden, ribborna på pepparen, och bidrar till dess kryddiga känsla.

När capsaicin kommer i kontakt med våra smaklökar binder den till specifika receptorer som kallas transient receptor potential (TRP) kanaler. Dessa receptorer är ansvariga för vår uppfattning om smärta och temperatur, den känsla som vissa hatar, men många inte kan få nog av. När capsaicin aktiverar dessa receptorer skickar den signaler till vår hjärna och lurar den att uppfatta extrem värme och orsakar en brännande känsla.

Kapsaicin roll i naturen

Även om vi människor kanske tycker att kapsaicin är intensivt, tjänar dess kryddighet faktiskt ett syfte i den naturliga världen. Den brännande känslan avskräcker djur och insekter från att konsumera chilipeppar, vilket gör att fröna kan passera genom deras matsmältningssystem oskadda. På så sätt säkerställer växten sin överlevnad och förökning.

Intressant nog påverkas inte fåglar av kapsaicin och kan konsumera chilipeppar med lätthet. Detta beror på att fåglar inte har samma TRP-receptorer som människor har. Istället för att avskräckas bidrar fåglar till distributionen av chilipepparfrön genom sin avföring, vilket underlättar växtens spridning.

Hälsofördelar med kapsaicin (& i princip chilisås)

Även om konsumtion av extremt kryddig mat kanske inte är för alla, erbjuder capsaicin många hälsofördelar. Låt oss ta en närmare titt på några av dem:

  1. Smärtlindring: Kapsaicin används ofta i topikala krämer och salvor för att lindra smärta. Det fungerar genom att minska nivåerna av substans P, en kemikalie som överför smärtsignaler till hjärnan. Detta gör Kapsaicin effektivt vid behandling av artrit, muskelsträckningar och även nervsmärta.
  2. Viktkontroll: Studier har visat att kapsaicin kan bidra till viktminskning genom att öka ämnesomsättningen och minska aptiten. Det ökar produktionen av värme i kroppen, känt som termogenes, vilket kan hjälpa till att bränna kalorier och minska fettansamling.
  3. Hjärthälsa: Konsumtion av kapsaicin har kopplats till lägre blodtrycksnivåer och förbättrad hjärthälsa. Det hjälper till att dilatera och slappna av blodkärl, förbättra blodflödet och minska risken för blodproppsbildning.
  4. Förebyggande mot cancer: Forskning tyder på att kapsaicin kan ha anti-cancer-egenskaper. Det har visat sig inducera apoptos (celldöd) i cancerceller och hämma deras tillväxt, särskilt i vissa typer av cancer som prostata-, kolorektal- och bröstcancer.

Slutsats

Så nästa gång du biter i en kryddig chilipeppar eller ännu bättre, provar våra läckra såser och känner den milda brännande känslan, kom ihåg att det är capsaicin som arbetar sin magi på dina smaklökar och hjärna. Vi har avslöjat hemligheten bakom chilis kryddighet och utforskat den fascinerande föreningen som är capsaicin. Oavsett om du gillar kick av några eldiga peppar eller föredrar mildare alternativ, är chilis en mångsidig ingrediens som ger en smak av krydda till olika kök runt om i världen, som i både Lingon & Blueberry och Saffron & Rose. Så, omfamna värmen, njut av kryddan och fortsätt utforska den underbara världen av chilipeppar!